Shared Economy of gedeelde economie

Shared Economy of Gedeelde Economie is een model om van een transactionele manier van ‘ik bepaal de prijs en jij betaalt’ te komen tot een meer relationele manier van ‘samen kijken wat nodig en mogelijk is’. Het evolueert van ‘de prijs wordt bepaald door de organisator’ naar ‘totale openheid van de inkomsten en uitgaven, waarop deelnemers zich baseren om hun bedrag vast te stellen’. Vernieuwend inderdaad!

We werken dus niet met prijzen die te nemen of te laten zijn. In het kader van commons en open source, willen we zo veel mogelijk mensen, organisaties en bedrijven de kans geven om van onze diensten gebruik te maken. Dit wil niet zeggen dat mensen zomaar gratis en voor niks deelnemen; het is echter een bewust proces van afwegen wat individueel mogelijk is, en welke waarde er wordt gecreëerd.

Percolab wil liefst zo veel mogelijk projecten en trainingen binnen dit model laten werken. Het is en blijft een experiment; maar daar staan we voor en willen we uit leren.

Oorsprong

Hier is een e-learning die helemaal uitlegt hoe het in zijn werk gaat, en ook waar het model voor het eerst werd uitgetest en van daaruit verder ontwikkeld. Je vind daar ook een video (wel in het Engels), door Ria Baeck, met de korte uitleg. Tevens is er een voorbeeld uitnodiging beschikbaar die mensen uitnodigt tot deelname in shared economy. Je dient je wel aan te melden maar dit is helemaal gratis.

Resources

Meld je aan op ons community platform Spotted Zebras en bekijk een aantal filmpjes en lees meer hierover.

Stewards in Percolab Belgium