Going Horizontal
Kleine stappen op weg naar zelf-organisatie

Toen we Samantha Slade van Percolab Montréal de eerste keer naar België haalden, in 2016, heette de toenmalige training “The future of Work”. Er werd bekeken hoe we in de toekomst samenwerken op het vlak van HR-processen, technologie en dagdagelijkse praktijken. Zo kan je heel extreem gaan en alles vlak horizontaal maken in je organisatie; of je kan kleinere stappen nemen om horizontaal te gaan; het is dan nog een beetje hellend. ;- )

Het boek Going horizontal beschrijft de eerste stappen en praktijken om in de richting van zelforganisatie en zelfsturing te gaan. Dit vanuit het individu en zijn/haar capaciteit en comfort om het al dan niet openlijk uit te proberen, of niet.

Het boek beschrijft 7 domeinen waarin je kan starten:

  • autonomie
  • purpose – doelstelling
  • vergaderingen, bijeenkomsten
  • transparantie
  • beslissingen nemen
  • leren en ontwikkelen
  • relaties en conflicten

Elk hoofdstuk bevat een aantal vragen en oefeningen die je eenvoudig kan toepassen en makkelijk zelf kan eigen maken.

Oorsprong

Samantha Slade werd door de uitgever benaderd en gevraagd om het boek te schrijven, n.a.v. een presentatie op een grote conferentie in de USA. De kennis haalt ze uit haar ervaringen in haar bedrijf Percolab (in Montréal), uit de internationale Art of Hosting gemeenschap, uit de contacten met Enspiral, levenslang leren, … De kennis vindt ze niet van zichzelf komen, ze voelt zich (be)schrijver van wat er gaande is aan de rand waar vernieuwende bedrijven bezig zijn. Het boek is dus opgevat als een commons, met stewards.

Resources

Meld je aan op ons community platform Spotted Zebras en bekijk tal van filmpjes.

 

Boeken

Going Horizontal

Creating a non-hierarchical organisation. One practice at a time.
By Samantha Slade

Reinventing organizations

A Guide to Creating Organizations Inspired by the Next Stage of Human Consciousness.
By Frederic Laloux

Stewards in Percolab BE