Er is blijkbaar ‘iets’ gaande in transitieland. In professioneel transitieland. Een beweging komt op gang waar mensen die professioneel een individueel bedrijfje hebben – al of niet met enkele werknemers – mekaar beginnen op te zoeken.

Veel van deze mensen zijn ‘opgestapt’. (cfr. het boek Walk out. Walk on. van Deborah Frieze en Meg Wheatley) Ze zijn bewust met hun reguliere job gestopt, hebben een vaste baan opgezegd, en hebben de sprong gewaagd naar een zelfstandig bestaan. Het zijn trainers, coaches, fotografen, IT-mensen, therapeuten, ingenieurs, kunstenaars, vertalers, sociale werksters enz. Een andere groep die ik opmerk, zijn de jonge(re) mensen die bewust niet in een gestroomlijnde carrière willen stappen. Ze hebben het misschien wel een paar jaartjes geprobeerd, maar hebben het opgegeven en zijn vol hartstocht en met veel energie op zoek naar hoe ze hun passie ‘om de wereld een betere plek te maken’ kunnen combineren met genoeg geld te verdienen om hun woonruimte te betalen.

Maar op je eentje werken is ook niet dat! Het aanvoelen begint te groeien dat het werken op een klein eilandje niet echt werkt. Ja, je kan je boterham verdienen, maar vaak ook niet veel meer dan dat. Ja, je kan onderzoek doen, maar brengt dat wezenlijk meer zoden aan de dijk? Al deze mensen willen meer impact hebben, willen meer kunnen wegen op hoe de maatschappij er gaat uitzien en willen niet meer werken in toxische, levensloze of vijandige omstandigheden. De realisatie begint door te dringen dat we mekaar nodig hebben om dat waar te maken! Echte vernieuwende ideeën zullen niet komen van de politiek, de overheid of de vakbonden, maar eerder van ons, ieder van ons, en ons samen.

14982907747_087a2133a0_oVoorjaar 2015, zijn er zo een aantal netwerken ontstaan in België. Bijna gelijktijdig zag Hackistan en Spotted Zebras het licht, totaal onafhankelijk van mekaar. Hackistan,  een Frans- en Engelstalig netwerk, vanuit jonge, actieve hackers; Spotted Zebras,  Nederlands- en Engelstalig, vanuit drie dames – procesbegeleidsters – trainsters. Dan kwamen we ook nog 2belinked  op het spoor en co-working space Transforma BXL in Brussel had recent een eerste bijeenkomst rond de vraag hoe ze van partners die allen werken in dezelfde ruimte kunnen groeien naar een ecosysteem van bedrijfjes; de eerste ideeën worden uitgetest daar.

 

Kunnen we mekaar ondersteunen om nog meer ‘uit’ het bestaande systeem te stappen?

Om er ook niet meer afhankelijk van te zijn ‘voor een goed betaald project af en toe’ en dan de zinnige en betekenisvolle projecten te doen in de tijd die rest? Wat als we met meer mensen kiezen om alleen maar die taken op te pakken die werkelijk ons hart bekoren en waar we een langer lopende of een plaatselijke impact van zien – of tenminste willen uitproberen?

Het lijkt me essentieel dat er dan, gaandeweg, in deze nieuwe bedrijfjes en in de netwerkken gesprekken moeten gevoerd worden over financies, geld en financiële solidariteit. Het is belangrijk om dit – hoogstwaarschijnlijk – moeilijke gesprek rond geld niet uit de weg te gaan. Prof. Harari, een Israëlische historicus die geschiedenis en cultuur ziet als allemaal verhalen die we mekaar vertellen en waar we samen in geloven, ziet slechts één verhaal waar heel de wereld in gelooft: geld. Zelfs de mensen van IS geloven in Amerikaanse dollars, zegt hij, ook al zullen ze alle andere Amerikaanse spullen verbranden!

Ons geldsysteem, en onze veronderstelling dat het nu éénmaal zo is en niet anders kan, is net de struikelblok voor velen onder ons als we onze stap willen zetten weg uit het bestaande systeem in de richting van vernieuwing en meer menselijkheid op de werkvloer. Mijn vermoeden is dat we niet eerst een ander, nieuw, globaal financieel systeem moeten of kunnen uitvinden; maar dat we best werken met wat er nu is. Eén been in ons huidig geld systeem, en één been in onze nieuwe netwerken. Ik ben er zeker van dat we met mekaar creatieve, vernieuwende en solidaire oplossingen kunnen vinden, als we maar onze collectieve wijsheid samenbrengen. Ons Spotted Zebras systeem, dat je laat kiezen om fan te worden of iemand die wezenlijk bijdraagt, is een klein stapje in de richting van iets gezamenlijks op te bouwen.

p1210062-_-helen-titchen-beeth-_-flickrIn onze volgende Spotted Zebras Friday (13 januari ’17) hebben we alvast Jef Cumps van iLean uitgenodigd om hun verhaal met ons te delen van hoe zij tot een zelfsturende organisatie/bedrijf zijn gekomen. Veel inspiratie hebben zij gehaald uit het Agile werken en uit Sociocracy 3.0. Wees welkom om je oor te luisteren te leggen en op te pikken wat voor jou – en jullie – zou kunnen werken!

Héét van de naald: op dinsdag 21 februari (en niet de 16de zoals eerst aangekondigd!!) is er een introductiedag rond Sociocracy 3.0, met héél veel praktische manieren van hoe het anders en vernieuwend te doen in een bedrijf of organisatie! meer informatie volgt nog.

(c) Photos: Helen Titchen Beeth