Veel inspiratie op onze vorige Spotted Zebras Vrijdag – onze 3-maandelijkse netwerkdag!

Voor de inspiratie-sessie ‘s ochtends hadden we Jef Cumps van iLean uitgenodigd. Op mijn zoektocht naar wie er in Vlaanderen of België sterk vertrouwd is met Sociocratie 3.0 was ik bij hem terecht gekomen. Na wat berichtjes over en weer spraken we af om te Skypen en het klikte meteen! Ik was zo blij dat ik een Vlaams bedrijf(je) gevonden had dat duidelijk al een hele weg had afgelegd op zijn zoektocht naar nieuwe manieren van samenwerken; op vele – of alle? – terreinen van een organisatie. Ik zag in Jef iemand die uit de omgekeerde richting kwam vergeleken bij mezelf. Hij komt uit een klassiek IT-bedrijf en belandt bij methodieken uit de sociale sector, en ik kom vanuit therapie en sociale netwerken en stap richting bedrijfsleven.

Jef vertelde ons over hun pad van een vrij gewoon bedrijf, met als missie ‘waarde creëren voor hun klanten’, naar een bedrijf nieuwe stijl waar de missie nu luidt: ‘gelukkige werkplekken creëren’. In feite doen ze vrij eigenzinnig hun eigen ding binnen een nog steeds klassieke structuur en omgeving (ze zijn een nv binnen een cluster van nv’s).

Jef deed zijn eerste werkervaring op in een klein IT-bedrijfje waar zelfsturing, Agile en Scrum totaal geïntegreerd waren. Dat vond hij geweldig en veronderstelde naïef dat het overal zo ging. Toen hij nadien in een meer klassiek en groter bedrijf terecht kwam, was hij totaal verbaasd over de klassieke manier van werken. “Dat kan toch niet?!” was zijn reactie. Hij ging op zoek: las boeken zoals De Alchemist van Paulo Coelho, volgde trainingen in persoonlijk werk zoals NLP, hij werd Agile coach (voor wendbare teams), werd Scrum master zoals dat heet, volgde een coaching opleiding…

Tot het tijd werd om een eigen bedrijfje te stichten met al die opgedane kennis en ervaring, ongeveer 5 jaar geleden. Binnen een echte bedrijfscultuur – gericht op winst en aandelen – kerfden ze over de jaren een eigen plek uit, waar transparantie, wendbaarheid en totale gelijkwaardigheid hoog in het vaandel wordt gedragen én zich vertaalt in concrete manieren van werken. Niet iedereen kon altijd mee, want het leven van deze waarden vraagt een hoge vorm van zelfsturing en veel eigen initiatief.

Hier enkele praktische voorbeelden van hoe ze werken:

– ze doen niet aan PR of verkoop, en hebben nauwelijks een website die over hen en hun waarden vertelt, maar ze bieden wel elke maand een gratis avondsessie aan én ze zijn werkelijk geïnteresseerd in de mensen en wat ze nodig hebben.

– ze werken zo ‘agile’ mogelijk, met transparantie over alles en nog wat, ook over lonen en vergoedingen!

– ze gaan nooit op zoek naar bijkomende partners omdat groei voor hen geen waarde op zich is. “We zijn bewust klein gebleven”, maar na een periode van ‘paringsdans’ – mekaar al samenwerkend leren kennen – kunnen mensen aansluiten in het team.

– ondertussen zijn ze met 10 mensen, maar niemand is de baas, wat maakt dat het samen bouwen aan de onderneming een noodzaak is en een aandachtspunt voor iedereen!

– persoonlijke groei is een héél belangrijke waarde in hun team, waardoor “ge op een bepaalde manier allemaal vrienden wordt” en op teamniveau is er de gezamenlijke overtuiging: “we vinden wel een weg!”

– dit uit zich ook door sterke wederzijdse ondersteuning te bieden als mensen ziek zijn, overspannen enz. Er wordt steeds een oplossing gezocht, ook financieel, die voor alle partijen goed is; zelfs voor betrokken free-lancers!

– een heel duidelijk voorbeeld dat ze duidelijk een andere kaart trekken, is de anekdote die Jef vertelde bij de aanwerving van iemand voor praktische ondersteuning. Alles zag er goed uit om een bepaalde persoon in dienst te nemen, maar omdat iemands buikgevoel zei dat het niet klopte, hebben ze die persoon laten gaan en zijn op zoek gegaan naar iemand anders.

Al bij al was het indrukwekkend, ook hoe ze blijven op zoek gaan naar nieuwe vormen van organiseren, van overleg, van verdeling van fondsen enz. Jef noemde aan het einde de sleutel van dit alles: transparantie, dialoog, verantwoordelijkheid nemen en vrijheid.

In de eindronde, aan het eind van onze dag, werd er geregeld verwezen naar Jef zijn verhaal:

  • genoten van het verhaal van iLean
  • meditatie in een bedrijf kan dus!
  • meer vertrouwen met zelfsturing
  • flower-power, maar het werkt!
  • Je mag dus kieskeurig zijn én je buikgevoel vertrouwen.
  • Er bestaan dus héél andere werkvormen die meer creativiteit en engagement en werkvreugde meebrengen.
  • Het verhaal van Jef heeft voor mij goesting gebracht naar een andere coöperatie.

Heb jij ook weet van soortgelijke bedrijfjes of bedrijven in Vlaanderen? Laat het ons weten, zodat we er allemaal van kunnen leren!

Wil je ook meer leren over Sociocracy 3.0 – Grow Effective, Resilient and Agile organisations – neem deel aan onze introdag met Jef, op 21 februari!

s3banner