Hoe comfortabel is het voor jou om hulp te vragen? Hoe duidelijk is je vraag naar hulp?

Vertaling van http://www.percolab.com/en/art-of-asking-for-help/
by 

Heb je er ooit over nagedacht dat we onze vaardigheid om hulp te vragen kunnen verbeteren en dit dagdagelijks kunnen toepassen in de praktijk? Door bewuster te worden van welk type hulp we nodig hebben, kunnen we de vraag veel verfijnder stellen. Door ons verzoek precieser te maken is de kans hoger dat we de hulp bekomen die we verlangen en ontstaan er minder frustraties langs beide kanten (gevoelens van niet worden gehoord of niet geapprecieerd worden).

Bij Percolab hebben we een eenvoudige tool ontwikkeld om “om hulp te vragen” deel te laten worden van onze dagdagelijkse cultuur. We hebben gemerkt dat het ruimte schept voor minder standaard-repliek en meer genuanceerde, toegespitste antwoorden.

Vooraleer je in onderstaande lijst duikt, denk even na over twee recente momenten: één waar je hulp hebt aangeboden en één waar je hulp hebt gevraagd. Noteer deze en bekijk dan waar ze passen in de lijst. Als je voorbeeld niet in de lijst staat, laat het me dan weten, zo kan deze lijst evoluëren.

1. Stel me vragen (coaching)

2. Toon me hoe . . . (doe voor)

3. Geef me -extra- informatie / geef me jouw perspectief (lokale kennis/op ervaring gebaseerd)

4. Geef me experten advies (expertise gebaseerd)

5. Denk creatief en out-of-the-box met me mee (ideeënfontein)

6. Geef me feedback over mijn idee/model/… (verrijken)

7. Speel mijn publiek/deelnemer (oefenen)

8. Geef me morele steun (steun)

9. Help me een handje (actie)

10. Leen me iets / geef me iets (materieel)

11. Bescherm me / zorg voor me / neem het voor me op (versterken)

12. Onderzoek mee en maak het mee(r) begrijpelijk / wat is er echt gaande (intellectueel/intuitief)

13. Motiveer me (doen!)

14. Doe met me mee / vervang me / ik kan het niet (alleen) (capaciteit)

15. Luister naar me (aandacht)

Schrijf nu twee vragen neer gebruik makend van deze lijst. Stel je vraag aan iemand binnen je team. Als deze persoon je niet kan helpen met deze vraag, probeer dan de tweede vraag. Hoe ging dat? Heb je een verschil gemerkt?

Aangezien samenwerking en participatief leiderschap meer en meer in opmars zijn, wordt onze capaciteit om uit te blinken in vragen stellen des te belangrijker.  Het tijdperk waarin de “hero leader” (leider als held) alles alleen kon weten en uitvissen is voorbij.

It is kind to ask for help. Do not trust someone who cannot ask for help”.

Opmerking: Voel je vrij om de lijst aan te passen en te verfijnen. Bekijk het alsof het een gemeengoed/commons is. Ik nodig je uit om te delen hoe je het gebruikt en hoe het gebruik ervan evolueert. Hier of email sam@percolab.com (Engels- en Franstalig).