Art of Hosting / Participatief leiderschap

‘Art of Hosting Conversations that Matter’ is de kern van/voor alle lokale Percolab cellen, dus ook in België. Het is een begrip dat een grote lading dekt: uiteraard over de wijze van vergaderen, maar zeker ook over mekaar benaderen als persoon en niet enkel als functie, over de zorg voor het bedrijf als geheel, over het ontwerpen van een teamdag, en essentiële is het werken met collectieve intelligentie .

Percolab geeft trainingen over deze methodieken, modellen en praktijken voor bedrijven en organisaties; werkt geregeld mee aan open trainingen of kan ook een (halve) dag/meerdaags proces uitwerken en begeleiden binnen een bedrijf of ecosysteem. Aan bod komen: persoonlijke praktijken, dialoogvormen, manieren om teams of grotere groepen en netwerken te hosten, hoe co-creatie mogelijk is in complexe uitdagingen.

Oorsprong

In de jaren ’90 werden World Café, Open Space en Appreciative Inquiry af en toe gebruikt in groepsprocessen. Sommige van deze begeleiders namen tijd om samen te komen om te leren en te delen. Ze nodigden open uit en organiseerden verschillende leer-ervaar-momenten waar ze op zoek gingen naar het onderliggend patroon onder al deze nieuwe methodieken. Ze gebruikten de cirkel methodiek als bindmiddel. Zo brachten ze de viervoudige praktijk naar boven. En later verschillende andere modellen en principes.

Ria bracht de eerste training naar Vlaanderen in 2006. Ze is sindsdien betrokken bij de internationale Art of Hosting gemeenschap, is als steward regelmatig betrokken bij internationale trainingen en is ook houder/drager van open trainingen die ontstaan vanuit een vraag uit het veld (waarbij practitioners de kans hebben om dieper te leren) in Vlaanderen.

Resources

Meld je aan op ons community platform Spotted Zebras en bekijk tal van filmpjes.

Stewards in Percolab Belgium

Boeken

The circle way

A leader in every chair.
Christina Baldwin, Ann Linnea

The art of hosting & harvesting

conversations that matter.
Handboek bij het volgen van een training

The world café

Shaping our futures through conversations that matter.
Juanita Brow, David Isaacs, World Cafe Community

Open space technology

A User’s Guide.
Harrison Owen

Agenda

Art of Hosting training: leer meerdere methodieken en principes om met groepsprocessen om te gaan